Ordliste

Det nonmonogame miljø har udviklet nye ord til at beskrive parforholdstyper, følelser, aftaler og personer, fordi det gør det nemmere at kunne italesætte og forstå situationer og oplevelser, som man måske ikke har oplevet i det monogame miljø. Nogle af ordene benyttes dog også i det monogame miljø.

Det er ikke meningen, at disse termer skal benyttes til at begrænse, hvem vi oplever vi selv og andre er. Termerne er simplificerede og udelukker ikke nødvendigvis hinanden.  
Bemærk, at et ord kan have forskellige betydninger for forskellige mennesker, så spørg altid ind til hvad folk lægger i ordet.

Hvis du har forslag til nye ord, der kan stå på denne side eller en anden definition til de ord, der står på denne side, så skriv det i kommentarfeltet herunder. Angiv gerne kilde til dit ord, hvis du har det.

Kilder til orddefinitionerne:
LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner
Loving More
More Than Two af Eve Rickert og Franklin Veaux 
Ordnet

Poly Living
Polyamorous af Jenny Yuen
Polyamory af Deborah Anapol
Polyamory Society

Polybabes
SLAA Danmark
Stepping off the relationship escalator af Amy Gahran
The ethical slut af D. Easton og J. W. Hardy
Diverse sociale fora såsom facebook, fetlife, instagram og irl gruppemøder for nonmonogame mennesker.

Ovenstående pdf er en gammel oversigt over nedenstående ord fordelt i kategorier. Den vil blive opdateret.

A: Ingen eller ikke. Skal ses i kombination med andre ord.

Aamori: Se Aromantisk

Ace: Se Aseksuel.

Adelphogami; også kaldet Broderlig polyandri, Leviratic polyandri: (bogstaveligt talt adelphos bror + gamos-ægteskab) En bestemt form for polyandri, praktiseret historisk og lejlighedsvis stadig praktiseret i nogle dele af Tibet og Nepal, hvor et sæt brødre er gift med den samme kvinde.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Affektiv smitte: Den måde, hvorpå polyamorøse kan føle glæde eller smerte, når deres partnere oplever glæde eller smerte.

J. Yuen – Polyamorous

Agami: (Bogstaveligt talt, et ikke + gamos-ægteskab)
1) En tilstand eller betingelse for ikke at deltage i ægteskab eller mere generelt ikke indgå i ægteskab eller reproduktion.
2) Et samfund uden anerkendte regler for ægteskab, eller som overhovedet ikke anerkender ægteskab.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Ambiamori: At være i stand til at være lykkelig i både monogame og polyamorøse forhold.

J. Yuen – Polyamorous

Anker: Se Livspartner.

Aromantisk: En følelsesmæssig orientering: At have ringe eller ingen oplevelse af eller ønske om den intense bølge af følelser, der traditionelt er knyttet til romantik eller forelskelse.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Aseksuel: Den seksuelle orientering af mennesker, der oplever lidt eller ingen seksuel tiltrækning eller ønske om seksuel kontakt. Også kaldet for Ace.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two

Autonomi: Ret til at styre og bestemme over sig selv.

Ordnet

Autonomt forhold: Et forhold uden regler.

BDSM: Forkortelse af Bondage/Disciplin (BD), Dominans/Submission (DS), Sadisme/Masochisme (SM).

J. Yuen – Polyamorous

Bevidst kurtisering: Dedikation ved at se at engagement og følelsesmæssig binding udvikles og er baseret på fælles værdier og mål og at der er en tiltrækning både indledelsesvis og løbende.

Polyamory Society

Bigami: To + ægteskab. Et forhold, hvor en person er gift med to ægtefæller, uanset kønnene til disse ægtefæller. I de fleste vestlige lande er det ulovligt at indgå et ægteskab, mens man stadig er lovligt gift med en anden person.

F. Veaux, E. Rickert – More than two.

Biofar: Synonymt med begrebet biologisk far.

Biologisk far: Den forælder, der er leveret arvemateriale til barnet og identificerer sig som mand.

Biologisk mor: Den forælder, der er leveret arvemateriale til barnet og identificerer sig som kvinde.

Biomor: Synonymt med begrebet biologisk mor.

BiPoly: En person, der er både biseksuel og polyamorøs.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

BIPolySwitch: En person, der er biseksuel og polyamorøs, og som er en switch i BDSM kontekst.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Biamorøs: En person, der kan føle kærlighed for både mænd og kvinder, dog ikke nødvendigvis i samme grad.

Biseksualitet: At elske / være seksuel med mennesker af både samme og modsatte køn

Polybabes

Biseksuel: En person, der er seksuelt tiltrukket af eller seksuelt aktiv med både mænd og kvinder, dog ikke nødvendigvis i samme grad.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Blød swinger: En swinger, der kun har seksuel omgang med eller kun udøver anden seksuel aktivitet med sin partner, men kan gøre det på en swingklub eller i nærværelse af andre swingers. Lejlighedsvis kan bløde swingers deltage i en eller anden begrænset form for seksuelle aktiviteter, hvorved de ofte stopper inden samleje med partnere uden for det eksisterende forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Bolleven: Se Ven med fordele.

Bondage: Sadomasochistic seksuel praksis, der involverer fysisk begrænsning af en partner.

Poly Living

Bootycall: Se engangsforhold

Broderlig polyandri: Se Adelphogami.

Brodermand: En mand i et gruppeægteskab/forhold, der deler en partner med mindst en anden mand i dette gruppeægteskab/forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Butch: En kvinde, der i nogles øjne minder om en mand.

Polyamory Society

Candaulism: Seksuel ophidselse af at se ens ægtefælle have sex med eller deltage i seksuel aktivitet med en anden person.

F. Veaux, E. Rickert – More than two.

Cellulær familie: En familie på tre eller flere voksne (og eventuelt børn), der bor sammen eller i nærheden af ​​hinanden, deler ansvaret for fælles økonomi og / eller huslige opgaver og betragter sig selv som en del af en enkelt familie.

Deborah Anapol

Cowboy, Cowgirl: En monogam person, der indgår i et forhold til en polyamorøs person med det formål at adskille dem fra deres andre partnere og bringe dem ind i et monogamt forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Cupcake fest: En samling, der normalt kun involverer kvinder og oftest i en privat bolig, hvor en gruppe mennesker samles for at udforske deres seksualitet, diskutere sex, eksperimentere med sexlegetøj osv.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Cyklisk monogami: Et forhold, hvor en person har flere partnere, og tilbringer et bestemt tidsrum med hver partner, i hvilket tidsrum de kun er seksuelt involveret med den partner. Der har været flere registrerede tilfælde, hvor en person, normalt en mand, har et job eller et liv, der kræver regelmæssige rejser, og opretholder romantiske partnere i separate byer. Generelt kender disse partnere ikke hinanden, og de mener hver for sig, at forholdet er monogamt, skønt det ikke altid er tilfældet; i nogle tilfælde ved nogle af eller alle partnerne om eksistensen af ​​de andre partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

DADT: Se Don’t Ask, Don’t Tell

Delta: Se Triade.

Demiromantisk: Person, der først oplever romantisk tiltrækning til en anden person efter at have udviklet en følelsesmæssig forbindelse til pågældende.

Demiseksuel: Personer, der sjældent eller aldrig oplever seksuel tiltrækning før de har dannet et stærkt følelsesmæssigt bånd til en anden.

Demokratisk familie: En familie, typisk en familie, der praktiserer gruppeægteskab, hvor alle de voksne partnere betragtes som lige.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Don’t Ask, Don’t Tell: Kan oversættes til Spørg Ikke, Fortæl Ikke.
En aftale, hvor intime partnere er enige om, at være nonmonogame, og samtidig afstå fra at fortælle hinanden alle eller blot nogle oplysninger om deres andre intime forhold eller møder.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Drama: De af os, der har valgt at ikke følge de sociale forventninger til forhold, må skabe vores egne veje. Denne proces involverer undertiden misforståelser og sårede følelser. “Drama” er en betegnelse for de kampe, der ofte ledsager denne proces.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Dyade: Et forhold, der involverer nøjagtigt to mennesker. Den mest accepterede form for romantisk forhold i de fleste vestlige lande er en monogam dyade.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Dynamisk forhold: Et parforhold, der kan skifte mellem forskellige typer af monogame og nonmonogame parforhold alt efter dyadens ønsker og behov.

Égotisme á deux: egoisme for to. Et udtryk, der bruges af medlemmer af Oneida-samfundet til at beskrive monogami.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Eklektisk forhold. Forhold der består af både heteroseksuelle og homoseksuelle personer.

Polyamory Society

Eksklusivt forhold:
1) Et monogamt forhold.
2) Ethvert forhold, der ikke tillader dets partnere at søge andre romantiske eller seksuelle partnere efter eget ønske.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Elektiv affinitet: Et socialt system, hvor folk vælger deres egne partnere eller ægtefæller i modsætning til et samfund, der praktiserer arrangeret ægteskab.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

En Penis Politik: EPP. En aftale i et polyamorøst forhold, hvor en mand får lov til at have flere kvindelige partnere, som hver har lov til at have sex med andre kvinder, men forbudt at have andre mandlige partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

En Pussy Politik: EPP. En aftale i et polynetværk om, at der kun må være én kvinde i netværket. Alle andre skal være mænd.

Én sand måde polyamorøs: En person, der mener, at der kun er én rigtig måde at være polyamorøs på. Ofte baseret på deres egne moralske vurderinger (de fleste mener, at der er mange måder at være poly på).

Loving More

Endogami: En praksis, hvor enkeltpersoner kun må gifte sig inden for en bestemt gruppe, såsom en religiøs eller social gruppe.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Engangsforhold: Også kaldet Hookup, Booty call, No-Stings-Attached (NSA).
En fysisk intim oplevelse, der udelukkende handler om erotisk nydelse eller seksuel frigivelse. Følelsesmæssig forbindelse spiller ringe eller ingen rolle, og der er ingen forholdsforventninger eller intentioner. Sådanne møder kan være tilbagevendende eller kun én gang.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Enhjørning: En hypotetisk kvinde, der er villig til at gå ud med begge medlemmer af et eksisterende par, ikke have andre relationer end parret, ikke være seksuelt involveret med et medlem af parret, medmindre det andet medlem af parret også der, og / eller acceptere at flytte ind med parret. Kaldes en enhjørning , fordi folk, der er villige til at acceptere sådanne arrangementer, er forsvindende sjældne, mens par, der leder efter en kvinde, der vil acceptere disse vilkår, er utroligt almindelige.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Enhjørningejægere: Et par, der søger en enhjørning. Er typisk til hierarki, polyfidelitet og triader.

EPP: Se En Penis Politik eller En Pussy Politik.

Etik: Værdier og moral.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Etisk nonmonogami: Ethvert forhold, der ikke er seksuelt og / eller følelsesmæssigt eksklusivt ved en udtrykkelig aftale og med fuld viden fra alle involverede parter. Etisk nonmonogami kan antage adskillige former, hvoraf de to mest almindelige er polyamory og swingning og adskiller sig fra utroskab, idet alle involverede kender til og accepterer aktiviteten. Etisk nonmonogami præciserer ofte eksplicit betingelserne, under hvilke det er tilladt for en person at påtage sig yderligere partnere, og inkluderer ofte en form for sex-aftale, såsom en kondomkontrakt.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Etisk slut: En person, der åbent vælger at have flere samtidige seksuelle forhold på en etisk og ansvarlig måde, og som åbent svælger i den beslutning.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Exogami: Ægteskab med en partner uden for en bestemt gruppe, såsom en religiøs eller social gruppe.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Firkløver: Også kaldet en Quad
Et polyamorøst forhold, bestående af fire personer, der alle har et romantisk og/eller seksuelt forhold til hinanden. 

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Fishing fleet: Oprindeligt hustruer til sømænd til søs, der ville socialisere sammen og se efter potentielle elskere sammen. Mere generelt er det en gruppe kvinder, der mødes og søger nye seksuelle partnere, typisk uden deres partners viden, imens deres partnere ikke er tilgængelige eller væk.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Fluid bonded: En praksis, der involverer udveksling af kropsvæsker, såsom barrierefri samleje.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Flydende seksuel og romantisk orientering: Oplevelse af, at ens seksuelle og romantiske orientering og lyst ændrer sig i løbet af livet.

FOMO: forkortelse Fear Of Missing Out, som betyder en frygt for at gå glip af noget. I nonmonogami kontekst, en frygt for at gå glip af hvad der sker til de arrangementer, som ens partnere deltager i uden ën selv.

Poly Living

Forholdsorientering: En præference for seksuelle eller kærlige forhold af en bestemt form; som for eksempel en præference for forhold, der er monogame, for forhold, der er polyamorøse osv.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Forpligtelse: I almindelig brug betyder det ofte monogami for livet. I nonmonogami betyder det at give et løfte for fremtiden og følge det løfte.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Fri agent: En person, der praktiserer polyamory på en måde, der typisk adskiller eller isolerer alle hans eller hendes romantiske forhold fra hinanden og behandle hver som en separat enhed. En fri agent præsenterer ofte sig selv som “single” eller opfører sig på måder, der typisk er forbundet med en person, der er single, selv når han eller hun har romantiske partnere, og tager ofte ikke hensyn til den indflydelse nye potentielle forhold har på eksisterende forhold, når man beslutter, om man vil forfølge de nye forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Fri kærlighed:
1) Idéen om at det er muligt at elske og have sex med mere end én person som et middel til mellemmenneskelig kontakt, samt en idealistisk socialpolitisk erklæring – en bevægelse, der spænder over århundreder, skønt den blev mest accepteret i 1960’erne.
2) Troen på, at seksuelle forhold skal være ubegrænset og adskilt fra ideer om kærlighed, engagement, ægteskab eller forpligtelse. Mange fortalere for fri kærlighed modsætter sig begrebet ægteskab helt, da de ser det som en måde at pålægge begrænsninger og forpligtelser for seksualitet. Udtrykket fri kærlighed tilskrives generelt John Humphrey Noyes, grundlægger af The Oneida Community, som senere opgav den til fordel for komplekst ægteskab.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut. F. Veaux, E. Rickert – More than two

Fællesskab: Et samling mennesker, der deler et fælles sæt af ideer, principper eller mål, og som bevidst fokuserer på at skabe og planlægge et samfund, der afspiller disse ideer og mål.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Følelsesmæssig libertarianisme: En tro på, at ethvert individ er fuldt ud ansvarlig for sine egne følelsesmæssige reaktioner, og at en persons opførsel aldrig er ”årsagen” til en anden persons følelser.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Følelsesmæssig troskab: En tro eller praksis om, at følelsesmæssig intimitet eller kærlighed skal holdes eksklusivt til et bestemt forhold, skønt seksuel aktivitet eller andre former for fysisk intimitet kan forekomme uden for dette forhold. Nogle swingers praktiserer følelsesmæssig troskab.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Førerhingst, Førerhoppe: En polygam person, der danner forhold med en monogam person, med håb eller intention om at få den monogame person til at få flere samtidige forhold og blive polygam med dem.

Gammel RelationsEnergi: GRE.
Følelsen af ​​komfort, sikkerhed og stabilitet er ofte forbundet med et langvarigt romantisk forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Geografisk nonmonogami: Et forhold, hvis partnere tillader hinanden at have andre seksuelle partnere, når de er fysisk væk fra hinanden, som for eksempel et forhold, hvor en person indtager en midlertidig stilling i en anden by eller i udlandet. Bærer normalt en implicit forståelse af, at når parret fysisk er sammen igen, vil forholdet blive monogamt.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

GRE: Se Gammel relationsenergi.

Gruppeægteskab: Et forhold, hvor tre eller flere mennesker anser sig for at være gift med hinanden; i det polyamorøse samfund, oftest et forhold, der involverer mere end en mand og mere end en kvinde, der bor sammen, deler finanser, opdrager børn sammen og ellers deler det ansvar, der normalt er forbundet med ægteskab. Et gruppeægteskab anerkendes ikke og har ingen juridisk status i de fleste vestlige lande, men kan have en symbolsk eller følelsesmæssig værdi for de involverede mennesker. Mange mennesker, der tror på gruppeægteskab, udarbejder kontrakter og andre juridisk bindende aftaler, der specificerer typen og omfanget af de økonomiske forpligtelser inden for ægteskabet, eller endda danner et juridisk selskab, der definerer ægteskabet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Gå ud: Et socialt engagement mellem to personer, der ofte har en romantisk karakter.

Poly Living

HBB: Se Hot bi babe. 

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Hierarkisk forhold: Et forhold, hvor ET parforhold pr. default er vigtigere end alle andre forhold, som det primære par har.
1) Rangering af en persons forhold i primære og sekundære forhold.
2) Ordene primær og sekundær bruges for at vise hvilke forhold der er mest etablerede eller livssammenflettede. Har ikke til hensigt at begrænse andre forhold.
3) Et polyamorøst forhold, hvor en person har flere partnere, der ikke er ligestillede med hinanden i relation til sammenkobling af liv, følelsesmæssig intensitet, sammenfletning af praktiske / økonomiske forhold og/eller magt i forholdet.
4) Polyamori, hvor en eller flere partnere går forud for en eller flere andre partnere; typisk forstået som primær, sekundær osv. Disse udtryk indikerer niveauet for betydning eller nærhed eller regler for forskellige relationer.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Hippie Hefner: En mand, der er en charmerende midtlivs-hippie, der forsøger at skabe [dog måske allerede har gjort det] en flok frodige kvinder.

Polyamory Society

Hookup: Se Engangsforhold

Hot bi babe: HBB.
Ofte nedsættende, nedladende eller ironisk. En biseksuel person, som regel dog ikke altid kvindelig, som er villig til at slutte sig til et eksisterende par, ofte med formodning om, at denne person vil date og blive seksuelt involveret med begge medlemmer af det par, og ikke kræve noget eller gøre noget, der kan forårsage problemer eller ulemper for det par. Udtrykket bruges ofte til at afvise et par, der anses for kun at være overfladisk polyamorøse, da de bare leder efter en hot bi babe. En sådan person kan omtales som en “mytisk hot bi babe.” Nogle medlemmer af polyamori-samfundet identificerer sig selv som hot bi babes som en form for ironi.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Hotwife; En gift kvinde, der tager mandlige elskere uden for ægteskabet, ofte i forbindelse med svingning.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Hundrede km reglen: En aftale inden for et monogamt forhold, hvor en af ​​partnerne rejser meget eller ofte er borte fra hjemmet i længere perioder, der betyder, at seksuelle oplevelser, der opstår i løbet af i løbet af disse rejser eller over en bestemt afstand fra hjemmet ikke tæller og dermed ikke er utroskab.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Hængsel:
1) Den person, der har to partnere i et V forhold
2) Den person, der forbinder andre mennesker, der ikke har så tæt på et forhold (dvs. A og B har et forhold, A og C har et forhold, men B og C har ikke et intimt forhold – de er dog stadig forbundet igennem A.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Håndfastning: En hedensk eller wiccan ceremoni, der minder om ægteskab i den forstand, at den forener to mennesker i en fælles bånd, men er forskellig fra et traditionelt vestligt ægteskab, idet det ikke nødvendigvis formidler seksuel eksklusivitet og måske ikke er beregnet til at være permanent (nogle håndfast ceremonier varer “i et år og en dag”, andre “så længe kærligheden skal vare”). En håndfastgørelse anerkendes ikke juridisk som ægteskab, medmindre den person, der udfører håndfastgørelsen, er autoriseret til at udføre ægteskaber.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Hård Swinger: En swinger, der har samleje eller engagerer sig i anden seksuel aktivitet med andre swingers uden for hans eller hendes eksisterende forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

I skabet: En, der med sine handlinger skjuler aspekterne af deres parforholdstil, seksualitet eller køn, som falder udenfor den sociale norm.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Ikke-dømmende: En holdning, der er fri for irrationel eller uretfærdig moralisering. “Ikke-dømmende” betyder ikke accept af alt; det betyder at være villig til at bedømme en aktivitet eller et forhold på grundlag af, hvor godt det fungerer for deltagerne, og ikke på en ekstern standard for absolut rigtighed eller forkerthed.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Ikke-hierarkisk polyamori: Undgår at placere et forhold over andre forhold i relation til vigtighed og undgår brugen af hierarkiske udtryk.

Polybabes

Ikke-monogam: se nonmonogam.

Jalousi: De negative tanker og følelser af usikkerhed, frygt og / eller angst over et forventet tab af en partner eller den partners opmærksomhed.

Poly Living

Kernefamilie: En familie bestående af en mand og en kvinde, gift med hinanden, og deres børn. I nogle religiøse og sociale grupper er denne struktur idealiseret som den eneste “rigtige” familieform, skønt det historisk set aldrig har været den dominerende familiestruktur i vestlig historie.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Kink: Enhver ukonventionel seksuel eller erotisk forkærlighed for eller praksis. Dette kan omfatte bondage, dominans / underkastelse og sadisme / masochisme (samlet BDSM); erotisk rollespil, fetiches, mm.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Klan: Personer i et polyamorøst netværk.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Klyngeægteskab: Et polyamorøst forhold, hvor to eller flere ægtepar samboer og udveksler partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Komet: En lejlighedsvis elsker, der passerer ens livs semi-regelmæssigt, men uden en forventning om kontinuitet eller et romantisk forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Kompleks ægteskab: En doktrin, der hævder, at alle de mandlige medlemmer af en bestemt gruppe eller samfund, når de slutter sig til gruppen, er gift med alle de kvindelige medlemmer, og alle de kvindelige medlemmer er, når de slutter sig til gruppen, gift med alle de mandlige medlemmer . Denne lære blev etableret som en del af Oneida-samfundet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Kondomskontrakt; En formel aftale inden for et forhold om at begrænse udveksling af kropsvæsker og barrierefri seksuel kontakt til de mennesker i det forhold, som alle tidligere er blevet screenet for seksuelt overførte sygdomme. Kondomkontrakter kan specificere under hvilke betingelser et medlem af den gruppe kan udveksle kropsvæsker eller have seksuel kontakt uden barrierer med en ny partner, eller kan specificere, at en sådan kontakt ikke er tilladt med nogen ny partner.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Krammefest: En social sammenkomst af voksne, der opfordrer til samtykkende fysisk hengivenhed, såsom kram, massage og andre former for fysisk udtryk, men som forbyder åbenlys seksuel aktivitet eller seksuel stimulering.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Kropsvæskemonogami: Den praksis at begrænse enhver aktivitet, der involverer udveksling af kropsvæsker, herunder aktiviteter som ubeskyttet seksuel omgang, til kun en partner.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Kurtisering: Et udtryk, der bruges til at beskrive processen for individer, der søger et romantisk forhold til andre.

Poly Living

Kærlighedsafhængighed: Ekstrem afhængighed af én person eller af at have flere kærlighedsrelationer. Medfører et besættende/tvangsmæssigt adfærdsmønster, så forholdsaktiviteter bliver mere og mere ødelæggende for karriere, familie, eksisterende relationer og følelsen af selvrespekt. En intensiv jagt på NRE og deraf hyppig etablering af nye relationer kan være et tegn på dette.

Køkkenbordspoly:
1) En type af polyamori, der har fokus på familiære forbindelser, også blandt mennesker i et netværk, der ikke daterer hinanden. Folk i netværket kan samles omkring køkkenbordet til morgenmad.
2) Polyamori, hvor partnere har det godt med at tilbringe tid sammen og dele dele af deres liv. Hvor metamourer er venlige oferfor hinanden (i det mindste nok til at invitere dem til at chatte ved køkkenbordet).

F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes

Langdistanceforhold: LDR.
Et forhold, hvor de involverede ikke bor sammen og er adskilt af store afstande; som for eksempel partnere, der bor i forskellige byer eller i forskellige lande.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Langdon chart: Et diagram, der angiver en persons nuværende og tidligere seksuelle partnere, og alle deres nuværende og tidligere seksuelle partnere, og så videre.

Kevin Langdon i midten af ​​1960’erne

LDR: Se Langdistanceforhold.

Leg: Delte seksuelle, erotiske eller kink-oplevelser, hvor fornøjelsen og det følelsesmæssige indhold ikke nødvendigvis er en del af ​​et løbende forhold.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Leviratic polyandri: Se Adelphogami.

Leviratisk ægteskab: Et system, hvor hvis en mand dør, så gifter hans bror sig med enken.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Ligestillet forhold:
1) Et forhold, hvor ingen parforhold pr. default er højere prioriteret end andre parforhold. Hvert forhold har den form, som dyaden i forholdet ønsker. De forskellige forhold behøver ikke være ens. Der er intet primært par og metamours kan ikke bestemme over andres forhold.
2) Stræber mod at undgå default rangering af forhold.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Limerence: Et stærkt ønske om, længsel efter eller optagethed med en anden person, ledsaget af et til tider overvældende ønske om gensidighed. Limerence kan ledsages af idealisering af den person, der ønskes. Limerence adskiller sig fra ny relationenergi, idet den er mere beslægtet med, hvad folk almindeligvis kalder en “crush”, og muligvis slet ikke er tilknyttet et forhold. Nogle forskere har knyttet limerence til kvantificerbare fysiologiske processer i hjernen, især til begrænsede niveauer af neurotransmitteren serotonin.

Dr. Dorothy Tennov – Kærlighed og limerence: The Experience of Being in Love

Livspartner:
1) En partner, som regel en romantisk og seksuel partner, som man har til hensigt at have et langvarigt og sammenflettet engageret forhold med. En livspartner behøver ikke nødvendigvis at være en ægtefælle, selvom en ægtefælle ofte er en livspartner.
2) En mindre hierarkisk måde at beskrive en partner, som man bor sammen med eller har et langvarigt og forpligtet forhold til.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Lukket forhold: Parforhold eller polyforhold eller netværk, hvor personerne (to eller flere) ikke har følelsesmæssige intimitet eller seksuelt samvær sammen med andre udenfor forholdet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Lukket gruppe swinging: En form for swingning, hvor folk har flere seksuelle partnere inden for en bestemt gruppe (som for eksempel to par, der vil bytte partnere), men ikke har sex med folk uden for gruppen.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Lukket gruppeægteskab: En gruppe af individer, der beskriver sig selv som gift, men hvor alle måske eller måske ikke er primære, og som er lukket for udenfor seksuelle forhold. 

Polyamory Society

Lukket polyamorøst forhold: En gruppe på mere end to personer, der er i et forhold med nogle (normalt alle) af menneskerne i gruppen, men ikke med nogen anden. Også kaldet en lukket triade/quad osv.

Polybabes

Lukket swingning: En praksis, hvor en gruppe swingere udveksler partnere og derefter har sex hver for sig, normalt i separate rum; at swinge uden gruppesex.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Lukket ægteskab: Ægteskab, hvor der ikke er sex eller følelsesmæssige intime forbindelser med andre udenfor ægteskabet.

Polyamory Society

Lusket hierarki: Kaldes sneakyarchy på engelsk.
1) Undladelse af at informere om eget eksisterende hierarkisk forhold til nye eller potentielle partnere.
2) At ty til hierarki på trods af intentioner eller påstande.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Med-far: En mand, der er social forælder til et barn.

Medglæde:
1) En følelse af glæde på ens partners vegne, fordi de oplever glæde i et andet intimt forhold. Ofte set som det modsatte af jalousi, men er mere præcist det modsatte af skadefro. Ordet “Compersion” blev skabt af Kerista samfundet.
2) En følelse svarende til glæde eller lykke eller kærlighed som reaktion på at observere en partner opleve kærlighed eller noget andet positivt i et forhold til en anden.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Med-mor: En kvinde, der er social forælder til et barn.

Med-primær: En person, der er en af ​​to eller flere primære partnere i et polyamorøst forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Metamours: Også kaldet svigerkærester.
1) Mennesker, der hver især har et intimt forhold til den samme person. Gælder ikke forhold af typen Venner med fordele eller Engangsforhold.
2) Din partners partner.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Monoamori: En + kærlighed
Tilstanden eller praksis med kun at elske en person ad gangen.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Monoamorøs: En person, der kun kan føle kærlighed for 1 person ad gangen.

Monogam: En person, der føler romantisk kærlighed og/eller seksuelt begær og/eller udlever dette i et forpligtende forhold med kun en person i en given længerevarende tidsperiode.

Monogami: Et + ægteskab.
To personer, der deler sex og romantik eksklusivt med hinanden. Kræver typisk ikke et livslangt monogami (én og kun én partner forevigt).

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Monogamish:
1) Et parforhold hvor de to personer hovedsageligt er seksuelt og romantisk eksklusive. Partnerne er dog enige om at tillade lejlighedsvise engangsforhold med andre.
2) Hierarkisk polyamori, hvor det primære forhold har forrang, men der gives samtykke til at have andre relationer (omend niveauet af engagement i andre relationer kan variere).

Dan Savage. Polybabes

Mononormativ: Troen på at de eneste parforholdstyper er monogami og utroskab.

MonoPoly forhold:
1) Et forhold mellem en person, der selvidentificerer sig som polyamorøs og en person, der selvidentificerer sig som monogam.
2) Et forhold, hvor den ene deltager kun har et forhold til den anden, mens den anden åbent og samtykkebaseret har forhold til flere partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes

Monoseksuel: At kun have eller ønske at have et seksuelt forhold til én person ad gangen.

Munch: En social samling af polyer i en restaurant eller et lignende sted. Munches er en måde hvor polyer, der kender hinanden via internettet, kan mødes ansigt til ansigt.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

N: Et forhold mellem en person, der er en del af et par, og en anden person, der er en del af et andet par.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Nesting: Se Samboende eller Livspartner.

Netværk: Også kaldet Polykyle.
En række forhold, der er forbundne, fordi nogle af parterne er i mere end et samtidigt intimt forhold.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

No-Stings-Attached: Se Engangsforhold. Også kaldet NSA.

Nonamori: En følelse af at ikke kunne føle romantisk kærlighed for nogen som helst. Det modsatte af monoamori og polyamori.

Nonmonogam: En person eller forhold, der har eller er åben for at have flere samtidige seksuelle og/eller romantiske relationer. Også kaldet ikke-monogam.

Nonmonogami: En paraplybetegnelse, der dækker over polyamori, polygami og polyseksualitet. Også kaldet ikke-monogami.

Nonpolygam: En person eller forhold, der ikke har eller ikke er åben for at have flere samtidige seksuelle og/eller romantiske relationer. 

Nonpolygami: En paraplybetegnelse, der dækker over monoamori, monogami og monoseksualitet.

Normal: Adfærd, relationer eller følelse af personlig identitet eller orientering, der for det meste er i overensstemmelse med det, der i øjeblikket er mest udbredt i samfundet.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Normer: Et samfunds skikke for opførsel.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

NRE: Se Ny relationsenergi.

NRE Junkie: Et udtryk, som undertiden anvendes, ofte nedsættende, om en person, der starter mange nye forhold i hurtig rækkefølge, men ikke ser ud til at opretholde forhold i længden. En sådan person ser ud til at søge eufori og intens følelse forbundet med ny relation energi over opretholdelsen af ​​et langvarigt forhold. Nogle psykologer og psykiatere mener, at intensiteten og euforien, der er forbundet med energi fra nye relationer, kan være psykologisk vanedannende; i det psykiatriske samfund bruges udtrykket “kærlighedsafhængighed” undertiden til at beskrive denne adfærd.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

NSA: Se No-Strings-Attached.

Ny RelationsEnergi: NRE.
1) Den kraftige bølge af følelser, energi, spænding og ofte besættelse, der kan ledsage starten af ​​et nyt intimt forhold. Svarer til forelskelse. Nogle forskere mener, at ny relationsenergi er resultatet af hormonerne oxytocin og vasopressin, som frigives af hjernen under starten af ​​et nyt forhold, og efter at en mor føder og antages at have en rolle i følelsesmæssigbinding og i følelserne af lykke og velvære, der ofte ledsager starten af ​​et nyt forhold.
2) Den spændende energi man oplever i nye forhold, der kan resultere i hurtige beslutninger. NRE falmer gradvist over tid. Den energigivende følelse, når man starter et nyt forhold, ofte ledsaget af at have lyst til at tale om det hele tiden eller tænke at det er det bedste forhold / sex nogensinde. Fører ofte til urimelige sammenligninger eller rosenfarvede briller.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Nybegynder: Person der netop er begyndt at beskæftige sig med polyamorøse forhold, selvreflektion, bearbejdning af egne følelser, kommunikationsstile el.lign., men næsten ikke har noget kendskab dertil.

Nymfomani: Se Promiskuøs.

Nyt paradigme forhold: En filosofi om forhold, der fokuserer på, at man bruger forholdet til bevidst at øge den psykologiske og spirituelle udvikling af partnerne, kendetegnet ved at man reagerer autentisk i nuet, ærer individuel autonomi, lighed, ærlighed og selvansvar.

Loving More

Nøglefest: En bestemt type legefest, som normalt består af par, hvor hver mand lægger sine nøgler i en skål, når han ankommer. Når gæsterne forlader, trækker hver kvinde et sæt nøgler tilfældigt fra skålen og går derefter hjem med den mand, som ejer nøglerne. En nøglefest er typisk en swingerfest.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Omnigami
1) Gruppeægteskab
2) At have mere end én ægtefælle. Disse er af forskellige køn.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Omniseksuel: Alle køn + seksualitet. I nogle grupperinger, især i nogle dele af det homoseksuelle miljø, er antipati mod eller fjendtlighed over for mennesker, der selvidentificerer sig som biseksuel, blevet almindelig. Udtrykket omnisexual er begyndt at blive populært som synonym for biseksuel, men uden ordets negative konnotationer.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Oxytocin: Et naturligt forekommende hormon produceret i hypothalamus og udskilt fra hypofysen. Oxytocin produceres både af mænd og kvinder, og hos kvinder spiller det en rolle i sammentrækningen af livmoderen under fødsel og i mælkeproduktionen. Produktionen af ​​dette hormon stiger i de tidlige stadier af et nyt forhold og under sex, og det menes at være delvis ansvarlig for at formidle de processer, der er involveret i følelsesmæssig intimitet. Ny relationenergi menes at blandt andet skyldes oxytocinproduktionen.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Panamori: Kærlighed til eller seksuel tiltrækning til personer af forskellige køn, seksuelle orienteringer, kønsidentiteter og / eller forholdsorienteringer.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Panamorøs: En person, der er i stand til at føle kærlighed til eller seksuel tiltrækning af personer af forskellige køn, seksuelle orientering eller kønsidentitet.

Panseksuel: Den seksuelle orientering, hvor man kan føle seksuel tiltrækning til individer uanset køn eller kønsudtryk.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. Polybabes

Parallel leg: To (eller flere) par eller grupper, der har sex i det samme rum, uden personerne fra et par eller grupper, har seksuel kontakt med personer af et andet par eller gruppe. Mest brugt i swinger miljøet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Parallelle Polyforhold: En type af polyamori, hvor de forhold, en person har, stort set er uafhængige af hinanden, og der kan være ringe eller ingen kontakt eller forhold mellem en persons forskellige partnere. Metamourer ikke har meget at gøre med hinanden.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes

Paramour:
1) En gift persons kæreste udenfor ægteskabet.
2) En elskerinde – den ugifte kvindelige elsker af en gift mand.
3) Et ikke-gift medlem af et polyamorøst forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Partner Privilegier: En ofte usagt aftale om at man tager mest hensyn til ens samboende partner. Ses ofte i form af at kun en af dyaderne kan være offentlige med deres forhold.

Patologisere At behandle en velfungerende seksualitet eller parforholdstype som en sygdom.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Platonisk forhold: Et tæt, følelsesmæssigt intimt forhold, hvor der ikke er sex eller fysisk intimitet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Play party:
1) I swinger miljøet er det en fest, der ofte holdes i en swingerklub, men sommetider holdt i et privat hjem, hvor swingers mødes med det formål at have rekreativ sex.
2) En fest med vægt på at dele seksuelle aktiviteter eller oplevelser.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Poly: Noget, der er relateret til polyamori; såsom et polyforhold eller en polyperson.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polyaktivist: En person, der er interesseret i at udføre en handling for at modvirke den politiske, sociale og religiøse håndhævelse af monogami; Polyaktivister hjælper med at fremme større opmærksomhed om polyamori som et legitimt valg af forhold.

Loving More

Polyamori: Kaldes også Flerkærlighed, Polya, Polyam, Polygami.
1) Alle former for seksuelle forhold, bortset fra monogami.
2) Alle engagerede kærlighedsforhold (ikke swingere, afslappet seksuel kontakt og andre former for intimitet), bortset fra monogami.
3) Flere samtidige seksuelle og / eller romantiske forhold med fuld viden og samtykke fra alle involverede personer.
4) Flere + kærligheder. En forholdstil hvor man har mere end én romantisk og / eller seksuel partner ad gangen.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut. A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Polyamorøs: Også kaldet Polyromantisk. 
1) En person, der foretrækker eller er åben for romantiske forhold med mere end en partner på samme tid. 
2) En person, der er i eller ønsker at være i flere seksuelle og / eller romantiske forhold på samme tid.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes

Polyamorøst forhold:
1) Et forhold, hvor det er tilladt at føle og udleve romantisk kærlighed for mere end én person ad gangen.
2) Et forhold, der inkluderer en aftale om, at alle deltagere kan have et vist niveau af seksuelle og / eller romantiske forhold til andre mennesker. Normalt indebærer dette at vide om din partners partnere. Ofte bruger folk udtrykket til at antyde, at de er i en V, triade, quad eller mere.

Polybabes

Polyandry: Mange + mand. Et forhold, hvor en kvinde har flere mænd på samme tid.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polykyle: Se Netværk.
1) Et romantisk netværk eller en bestemt undergruppe af relationer inden for et romantisk netværk, hvis medlemmer er tæt forbundet. Også brugt til at beskrive en skitse eller visualisering af et romantisk netværk, da disse tegninger ofte ligner skildringen af ​​molekyler anvendt i organisk kemi.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes.

Polyfamilie:
1) Polyamorøse mennesker, der bor sammen og identificerer sig som en del af den samme familie.
2) En polyamorøs gruppe, hvis medlemmer betragter hinanden som familie, uanset om de deler et hjem eller ej.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polyfi: Se Polyfidelitet.

Polyfidelitet: Lukket polyamorøst forhold
1) En aftale, hvor mere end to mennesker, muligvis to eller flere par, danner en seksuelt eksklusiv gruppe. Nye relationer kræver godkendelse og samtykke fra alle de eksisterende partnere. Muligvis med romantiske og andre emotionelle bånd.
2) Troskab inden for et gruppeforhold.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut. A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes.

Polyfuckeri: Et nedsættende udtryk, der bruges til at beskrive mennesker, der kalder sig ”polyamorøse”, mens de engagerer sig i et stort antal seksuelle forhold, der er kortvarige eller ikke følelsesmæssigt intime. Angiver næsten altid hån for aktiviteten eller personen, der er nævnt.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polygam: En person, der foretrækker langvarige gensidigt forpligtende kærlighedsforhold med flere personer på samme tid med alles involveredes viden og accept.

Polygami: Mange + ægteskab.
At have flere ægtefæller på samme tid, uanset kønene på disse ægtefæller.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Polygyni: Mange + kvinde.
Et forhold, hvor en mand har flere kvinder på samme tid.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polykoitus: Mange + sex.
At have mere end én seksuel partner, enten på samme tid eller i løbet af ens levetid, uden hensyntagen til forholdet til disse partnere eller deres forhold med hinanden.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polymættet: En polyamorøs person, der i øjeblikket ikke er åben for nye forhold eller nye partnere på grund af antallet af eksisterende partnere, eller på grund af tidsbegrænsninger, der kan gøre nye relationer vanskelige.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Polyromantisk: Se Polyamorøs.

Polyseksuel:
1) Samtykkebaseret nonmonogami, hvor enkeltpersoner kan have seksuelle, men ikke romantiske forhold til andre.
2) Person med en non-binær kønsforståelse, der er seksuelt tiltrukket af flere køn.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. LGBT Danmark. Polybabes

Polyudfordret: En monogam person, der har det svært, fordi de har en partner, der er polygam.

Polyumættet: En polyamorous person, der i øjeblikket søger efter eller åben for nye partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Polywog: Et barn i en polyamorøs husstand.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Puppy-pile poly: Polyamorøse forhold, hvor alle de involverede personer til en vis grad er fysisk og / eller romantisk involveret i hinanden med den implikation, at de involverede personer kan dele sex og / eller soveplads (følgelig “alt i en hvalpebunke”).

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Primær
1) De primære forhold har en tendens til at have forrang og sætte regler for alle andre relationer i netværket.
2) Personen (eller personerne) i et hierarkisk forhold der har den højeste grad af involvering eller sammenfletning, eller nogle gange personen der er tildelt den største betydning. En person kan være primær enten som en tilfældig konsekvens af forholdets omstændigheder og karakter (fordi personen f.eks. Har den største grad af økonomisk sammenfietning) eller som en bevidst konsekvens af forholdets struktur og aftaler (som i tilfældet af et eksisterende par, der sigter mod kun at tilføje yderligere partnere under forudsætning af, at disse eksisterende partnere betragtes som “mindre vigtige” end parret).
3) Den partner, der prioriteres i et hierarkisk polyamorøst forhold. Kan henvise til to ting; en partner, der prioriteres i et hierarkisk polyamorøst forhold, eller en partner, som der eksisterer juridiske, økonomiske, forældre-, samboer- eller andre væsentlige obligationer med.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. Polybabes

Privilegium: Når folk automatisk får adgang til bestemte fordele og støtte eller møder færre udfordringer i livet og parforhold, fordi de tilhører en gruppe, der er favoriseret af sociale normer.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Promiskuøs: En person, der kan lide at have en masse sex. Bruges ofte på en patalogiserende måde.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Quad: Se firkløver.

Queer: Folk, der helt eller delvist ikke er heteroseksuelle eller ciskønnede.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

RA: Se Relationsanarki.

Reclaime: Hvis nogen bruger et ord om dig i et forsøg på at fornærme dig, kan du enten blive vred, eller du kan uskadeliggøre ordet ved at bruge det selv, så det ikke længere er en fornærmelse. Ord, der er blevet genvundet på denne måde, indbefatter queer, bøsse og slut.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Relationsanarki: RA.
1) En filosofi eller praksis, hvor mennesker ses som frie til at indgå i ethvert forhold, de vælger. Spontanitet og frihed er ønskelige og nødvendige træk i sunde forhold. Intet forhold bør indgås eller begrænses af en følelse af pligt eller forpligtelse. Ethvert forholdsvalg er tilladt (eller bør være). Der er ikke nødvendigvis en klar sondring mellem “partner” og “ikke-partner.”.
2) At skabe forhold, der ikke er bundet af regler bortset fra det, som de involverede personer bliver enige om.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Ring af gummi: En aftale blandt en gruppe mennesker om at de ikke bruger beskyttelse, når de dyrker sex med hinanden (de er indenfor ringen af gummi) og at de altid bruger beskyttelse, når de har sex med andre, der ikke er en del af gruppen (dem udenfor ringen af gummi).

Rulletrappe: Den forventede sti som forhold “bør” følge, inklusiv typiske milepæle. for eksempel at gå ud, forlovelse, flytte samme, giftemål, børn.

J. Yuen – Polyamorous

Samboende: Kaldes ofte Nesting på engelsk.
1) At dele et hjem og kombinere livets infrastruktur med en eller flere partnere. En gensidig investering ud over udgiftsdeling, som der ses ved et bofællesskab.
2) Henviser til den eller de partnere, som du bor sammen med og / eller deler hverdagen med. Ofte prioriteres samboende partnere i hierarkisk polyamori.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. Polybabes

Samtykke: Dette gives, når folk kommunikerer om og accepterer at deltage i en aktivitet eller situation – uden at vildlede gennem falske eller ufuldstændige oplysninger og uden tvang.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Samtykkebaseret nonmonogami: Når to intime partnere eksplicit aftaler, at deres forhold ikke kræver gensidig seksuel og romantisk eksklusivitet.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Sapioseksuel: Seksuel tiltrækning til mennesker baseret på deres intelligens.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Sekundær:
1) Partner, der typisk forventes at udskyde eller afvige fra egne behov til fordel for det primære forhold under i det mindste nogle omstændigheder eller valg sat i det primære forhold.
2) Personen (eller personer) i et hierarkisk forholdet, der enten med forsæt eller af omstændighed har et forhold, der gives mindre med hensyn til tid, energi og prioritet i en persons liv end det primære forhold, og involverer normalt færre løbende forpligtelser såsom planer eller økonomiske / juridiske involveringer. Et sekundært forhold kan være sekundært som et resultat af en bevidst beslutning fra de primære partneres side, eller som et resultat af omstændigheder eller udviklingen af forholdet.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two

Seriel monogami: Et forholdsmønster, hvor en person kun har ën seksuel eller romantisk partner ad gangen, men har flere seksuelle eller romantiske partnere i en levetid og kan skifte partner ofte.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Sexafhængighed: Genstand for ophedet debat blandt sexologer. Dette ord henviser til tvangsmæssig seksuel adfærd, der overtager en persons liv i en sådan omfang, at det indfører en usund påvirkning af parforhold, arbejde eller andre aspekter af livet. Alt for ofte brugt som en måde at patologisere lykkelige promiskuøse mennesker.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Sex-negativ: Troen på følgende: Sex er farligt. Seksuel lyst er forkert. Kvinders seksualitet er destruktiv og ondskab. Mandlig seksualitet er aggressiv og ukontrollerbar. Det er ethvert civiliseret menneskes opgave at begrænse seksualitet til at være indenfor meget snævre grænser. Sex er djævelskab. Gud hader sex.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Sex-positiv: Troen på, at sex er en sund kraft i vores liv. Dette ord blev oprettet af sexundervisere på the National Sex Forum i slutningen af ​​1960’erne. Det beskriver en person eller gruppe, der opretholder en optimistisk, åben, ikke-dømmende holdning til alle former for samtykke baseret seksualitet.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Sikker sex: seksuelt samvær hvor partnerne sikrer sig mod uønsket graviditet eller kønssygdomme, som regel ved at bruge kondom.

Ordnet

Sikker sex cirkel: Se Ring af gummi

Single: en person, der ikke har nogle betydningsfulde seksuelle eller romantiske forhold.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Social monogami: Synes at være monogame i sociale situationer / i visse sociale kredse. Normalt præsenterer du din primære partner som din eneste partner.

Polybabes.

Solo: En måde at leve på. En person, der ikke forener deres liv eller identitet med deres intime partnere. Lever typisk alene og ser sig selv som et individ med autonomi i stedet for et par, selv når de er i et betydningsfuldt forhold.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

SoloPolyamori:
1) En polyamorøs person, der ikke bor eller ønsker at bo sammen med andre eller på anden måde sammenflette deres liv med intime partnere.
2) En person, der har flere relationer (eller kapacitet til flere relationer), men som ikke nødvendigvis flytter sammen med nogen af deres partnere.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Stopord: Ord, der typisk bruges under seksuelle møder, der betegner en ophør eller ændring af samtykke.

Polybabes

Surfing: Deltagelse i begivenheder eller grupper (online eller i den fysiske verden) med det eneste formål at finde en ny partner.

Poly Living

Svigerkæreste: Se Metamour

Swinger: Mennesker, der engagerer sig i rekreativ sex, sædvanligt inden for en veletableret subkultur kaldet The Lifestyle. Aktiviteten foregår ofte i en swingerklub eller til private arrangementer, og består hovedsageligt af par, af modsatte køn, hvor biseksuelle single kvinder er meget velkomne og single mænd ofte ikke er.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two

Swingerklub:
1) Et sted, hvor swingers mødes for at socialisere eller deltage i rekreativ sex.
2) En social organisation for swingers.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Swingning: At have flere seksuelle partnere uden for et eksisterende romantisk forhold, ofte med den forståelse, at fokus i disse forhold primært er seksuelt snarere end romantisk eller følelsesmæssigt intimt.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Switch:
1) En person, der er i stand til at påtage sig en dominerende eller submissiv rolle i seksuel BDSM.
2) En person, der er i stand til at være lykkelig i både monogame og polyamorøse forhold.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Swolly: En person, der identificerer sig som både polyamorøs og som en swinger; det vil sige en person, der har flere samtidige forhold og også nyder rekreativ sex i en swinger kontekst.

Ken Haslam fra Kinsey Institute

Søsterkone: En kvinde, der deler et ægteskabeligt forhold til en mand med en anden kvinde.

Tantra: En form for seksuel udtryk eller aktivitet, der understreger åndelig forbindelse, og holder, at sex er en hellig handling, der kan bringe dem, der engagerer sig i det, til et højere åndeligt plan.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Telemour: En metamours partner. Din partners partners partner.

J. Yuen – Polyamorous

Tertiær: En person (eller personer) i et forhold, der generelt er ret afslappet, forventer lidt i forhold til følelsesmæssig eller praktisk støtte eller er meget begrænset med hensyn til tid, energi eller prioritet i de involverede menneskers liv.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Transaktionelt forhold: Hvor man tilgår relationer ved hjælp af en cost / benefit-analyse.

Polybabes

Trekantsdrama: Et forhold, hvor to mennesker begge elsker en tredje. Antagelsen er, at de to personer konkurrerer om den udelte kærlighed fra den tredje, og at den tredje placeres i en position, hvor han eller hun forventes at vælge en af ​​de to konkurrerende partnere.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Triade: Også kaldet Delta.
1) Et polyamorøst forhold, bestående af tre personer, der alle har et romantisk og/eller seksuelt forhold til hinanden. 
2) En triade er fire forskellige forhold (A + B, A + C, B + C, A + B + C) alt sammen i et, der skal plejes og plejes. Et forhold mellem tre personer.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Trekant: En (typisk) seksuel handling mellem tre personer, der måske eller måske ikke har mere engagerede relationer.

Polybabes

Trofast: Se Troskab.

Trouple: Se Triade

Troskab: Forstås normalt som at man kun har sex med én person. I nonmonogami er det at udvise vedvarende loyalitet og støtte.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Ude af skabet: En der ikke skjuler måderne, hvorpå deres orientering, identitet eller parforhold afviger fra sociale normer.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Udelukkelsesjalousi: En frygt, der kan være irrationel, for at blive forsømt eller forladt af en elsker, især hvis den elsker får en anden partner eller udtrykker seksuel eller romantisk interesse for en anden.

Ronald Mazer – The New Intimacy: Open-Ended Marriage and Alternative Lifestyles

Unicorn: Se Enhjørning.

Unicorn Hunters: Se Enhjørningejægere.

Utroskab:
1) Når en partner i et intimt forhold bryder en regel for det parforhold eller en anden forpligtelse, der er indgået med deres partner(e).
2) Nonmonogami, hvor der ikke er samtykke, i modsætning til polyamori, hvilket kræver samtykke fra alle involverede. Uetisk nonmonogami.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

V: Et nonmonogamt forhold, hvor et individ er i et intimt forhold med to andre individer, der ikke har et romantisk eller seksuelt forhold til hinanden. Denne person kan undertiden kaldes “hængslet” eller “punktet”.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous. Polybabes

Valgt familie: En familie bestående af mennesker, der bevidst har valgt at betragte hinanden som familie i modsætning til familie, der er resultatet af fødsel eller ægteskab.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Vaniljesex: Konventionel sex eller erotik.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator

Vasopressin: Et hormon produceret af hypothalamus og frigivet af hypofysen. Vasopressin er involveret i reguleringen af ​​blodtryk og optagelse af vand i nyrerne, og det antages også at være involveret i at formidle sådanne reaktioner som aggression og parring. Niveauer af vasopressin i kroppen stiger kraftigt umiddelbart efter sex; det antages, at dette kan spille en rolle i ny relation energi.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Ven med fordele: Også kaldet Bolleven.
En person, som du kan have sex med (“fordel” -delen) uden at være forpligtet til et livslang romantisk forhold (“ven” -delen).

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

Venner først swingning: En form for swingning, hvor de involverede ikke deltager i seksuelle aktiviteter med anonyme eller tilfældige partnere, men i stedet kun har sex uden for et eksisterende forhold med andre mennesker, der allerede er nære venner. I denne form for swingning kan følelsesmæssige intime bindinger dannes blandt alle de involverede mennesker. Denne form for swingning kan ligne polyamory.. Den primære forskel mellem dem er forholdets fokus (seksuel kontra romantisk) snarere end formen for forholdet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Veto: En regel, der findes i hierarkiske forhold, hvor de primære partnere har magten til at ende, pause eller signifikant begrænse hinandens sekundære forhold og andre intime relationer. Kan foregå indirekte ved at en primær partner skaber så meget stress og press, at deres partners sekundære forhold bliver uholdbart.

A. Gahran – Stepping off the relationship escalator. F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Virksomhedsægteskab: En gruppeægteskab, hvis medlemmer registrerer fællesskabet som et lovligt selskab, hvis vilkår præciserer alle medlemmers økonomiske forpligtelser.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Voksen buffet: En bestemt type gruppesex, hvor en gruppe af samtykkende voksne mødes med henblik på sex, og hver person i gruppen er fri til at have sex med nogen af ​​de andre medlemmer af den gruppe, han eller hun vælger. Bruges i swingersamfundet.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Ægteskab: Et forhold, oftest mellem en mand og en kvinde der i vestlige lande, er sanktioneret af staten og / eller af en religiøs institution, og som giver sine medlemmer visse sociale og økonomiske forhold, typisk rettigheder til fælles ejendomsret, rettigheder til arv og beslutningstagning i juridiske og medicinske anliggender og visse juridiske rettigheder og ansvar vedrørende gensidig opdragelse af børn. Disse rettigheder og opgaver har varieret over tid og varierer i dag fra sted til sted, men fælles for dem alle er forventningen om, at mennesker, der er gift, er i et lovligt anerkendt, økonomisk sammenflettet, engageret forhold, som ikke er trivielt at adskille. Traditionelt har ægteskaber i de fleste vestlige lande en forventning til seksuel og følelsesmæssig monogami. I stigende grad tvinges de vestlige lande til at kæmpe med spørgsmålet om partnerskaber af samme køn officielt skal anerkendes som ægteskaber, både fordi homoseksuelle vil have den sociale status, der gives ved ægteskab, og fordi homoseksuelle ønsker de juridiske rettigheder, der medfølger, især med hensyn til økonomiske forhold som arv og fælles ejendomsret, praktiske forhold som forsikring og retten til at træffe medicinske beslutninger på vegne af en handicappet partner, og så videre. Mange mennesker føler også, at disse juridiske rettigheder og ansvar ikke behøver at være begrænset til nøjagtigt to personer, og at partnerskaber, der involverer mere end to personer, også har ret til ligebehandling i henhold til loven.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Ægteskabsbrud: Når en mand eller kone er deres ægtefælle utro.

Poly Living

Åben swingning: En praksis, hvor en gruppe swingere udveksler partnere og derefter har sex sammen i det samme rum. Kan inkludere gruppesex.

F. Veaux, E. Rickert – More than two

Åbent forhold: Et forhold, hvor en eller begge personer må have seksuelle forhold udenfor deres parforhold. Nogle gange er romantiske forhold også tilladt. Kan omfatte polyamory eller swinging.

F. Veaux, E. Rickert – More than two. J. Yuen – Polyamorous

Åbenhjertethed: At møde verden med medfølelse og uden forsvar; at være åben for alle typer af kærlighed og forbindelser, som livet tilbyder dig.

D. Easton og J. W. Hardy – The ethical slut

ordliste
Tak fordi du deler