Spring til indhold

Polyamori for dem under 30 år – Spørgsmål og Svar

Til PolySnak 9 mødtes jeg med 5 unge mennesker, der er under 30 år. Her er de spørgsmål, der fylder i deres hoveder og de svar, som jeg gav.

Hvad er forskellen på kærlighed, romantisk kærlighed og forelskelse?

Det er svært at definere hvad kærlighed er. I hvert fald på en måde, der ikke er undtagelser til og som vil gælde for alle mennesker. Jeg vil derfor kun besvare, hvordan jeg adskiller de tre begreber.

Forelskelse er den følelse, som mange har i starten af deres forhold. Den varer typisk kun et sted mellem 3 mdr. og 3 år. I den periode kan ens partner ikke gøre noget som helst forkert. Man føler, at de er ens sjælemage. Alt hvad de gør er nuttet, romantisk og vidunderligt. Man samler med glæde deres underbukser op fra gulvet og smider dem til vask og føler at handlingen symboliserer en lykkelig samhørighed og er et positivt tegn på at man engang vil flytte sammen. Når forelskelsen er overstået giver selv samme handling en følelse af irritation over at ens partner ikke selv kan huske at smide dem til vask.

Romantisk kærlighed er et begreb, der benyttes en del i de polyamorøse kredse for at kunne skelne mellem den kærlighed, man føler for sine børn, sine forældre, sine venner, sine kæledyr, sine ting, mm og den kærlighed man føler for sin kæreste, som man (medmindre man er a- eller demiseksuel) gerne vil dyrke sex med, som man gerne vil være meget sammen med, som man gerne vil præsentere for sine forældre, som man gerne vil holde i hånd med, som man gerne vil kysse med, som man gerne vil sove i ske med osv.

Hvordan forklarer man kort, hvad polyamori er?

At man kan have flere kærester på én gang med alles viden og accept. Det er ikke en udtømmende beskrivelse og vil for nogen slet ikke fungere. Det vil også medføre spørgsmål om hvad en kæreste så egentlig er og hvilke handlinger der er tilknyttet, men det er den hurtige forklaring jeg giver. Grunden til at jeg har valgt denne formulering skyldes, at jeg gerne vil give de monogame en forståelse af, at vi ikke er så forskellige fra dem. Jeg kan ønske akkurat de samme ting, som en monogam ønsker. Bare med flere mænd på én gang.

Hvor åben er du overfor omverdenen om polylivsstilen?

Helt åben. Jeg står frem med mit eget navn og fortæller om både de gode og dårlige sider ved polylivsstilen. Jeg ønsker at nonmonogami skal accepteres på linje med monogami. Jeg ønsker, at det skal ses som en norm, hvor det bliver naturligt at spørge en potentiel partner om de er mono eller poly. Jeg ønsker dette, fordi jeg tror, at nonmonogami er meget mere udbredt i befolkningen, end folk tror. Hell, en tredjedel af os er utro… Så i stedet for at så mange mennesker skal fylde skyld og skam og have hemmeligheder, så så jeg hellere, at vi alle bare er ærlige og rummer hinanden som vi er.

Hvad er vigtige måder at tænke på parforhold på, som man måske ikke har overvejet?

En af mine vigtigste er, at forhold er baseret på kærlighed. Kærlighed betyder for mig, at man gerne vil være god mod den, man elsker. Man bliver glad, når de er glade og man vil derfor gerne sikre, at de er glade. Når man lægger begrænsninger på ens partner og prøver at styre deres handlinger med regler, så er det ikke kærlighed. Det er frygt for at være alene eller for at blive såret i ens parforhold. Hvis man er med en person, der elsker en, så vil de gøre hvad de kan, for at tilfredsstille ens behov, selvom de måske ikke kan. Det er derfor ikke nødvendigt, at prøve at styre dem. Man fortæller blot hvad man har af behov og så vil de stræbe mod at tilfredsstille dem. Hvis de ikke kan, fordi det behov overskrider deres egne grænser, så kan man i fællesskab undersøge, om det kan tilfredsstilles på en anden måde. Eller finde ud af hvad der stikker under det behov og så få det tilfredsstillet i stedet for. Hvis ens partner er ligeglad med ens behov, så er det nok ikke en partner, man bør blive sammen med.

Hvordan håndterer man jalousi hos andre?

Man aftaler at man ikke angriber hinanden og så lytter man til deres udfordringer, tilbyder støtte og indgår måske et kompromis. Evt bare for en tidsbegrænset periode, hvor den anden part aktivt arbejder med sine udfordringer.

Det er den person, der er jaloux, der har det største arbejde med at få løst årsagen til jalousien. Jalousi kan ikke løses af dem, der ikke er jaloux, men man kan være en væsentlig faktor i arbejdet med at få løst udfordringerne.

I min erfaring handler jalousi om to ting. Enten 1. ens selvværd er lavt eller 2. der er et behov, man ikke får tilfredsstillet. Begge disse ting kan løses.

Hvordan beslutter man sig for, om man skal stoppe et forhold eller ej?

Der er ikke noget simpelt og nemt svar på dette. Det vil altid være en personlig subjektiv vurdering. Man kan dog fortælle andre om ens situation og høre, hvad de synes. Ofte er det nemmere at tage en beslutning, når man har et distanceret syn på forholdet end når man selv har alle sine følelser i klemme.

Hvordan tager man afsked med dem man elsker?

Det behøver man ikke. Man er nød til at følge sine egne drømme og grænser og hvis dem man elsker ikke kan følge med i det, så er det op til dem. Forhold kan godt udvikle sig til fysiske eller opmærksomhedsmæssige langdistanceforhold, uden at de egentlig stopper. De ændrer blot form til noget nyt.

Hvad er din største udfording ved at leve nonmonogamt?

Et dårligt match. Som monogam ville et dårligt match betyde, at jeg ville slå op, fordi jeg vidste at denne person vil jeg ikke bruge resten af mit liv med og at det ville være uærligt, at søge efter en anden mens vi stadig er sammen. Som polygam ved jeg at jeg har lov til at lede efter en anden, samtidig med at jeg har andre, så jeg accepterer et dårligt match i mit liv, fordi de jo også har nogle gode sider og jeg lige så godt kan nyde dem, når jeg ikke bruger tid på andet. Dermed har jeg et forstyrrende element i mit liv, frem for bare at være alene. Selvfølgelig kan jeg vælge at slå op med det dårlige match, selvom jeg er polygam, men det er jo en vurdering af fordele og ulemper. Og jeg foretrækker, at have nogle i mit liv, mens jeg venter på at møde en, der er et bedre match og kan tage mit fokus.

Ærlighed, Åbenhed og Respekt

Tak fordi du deler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.