Spring til indhold

Sociologi interview

sociologi

For at udbrede viden om polyamori, besvarer jeg ofte på spørgsmål fra studerende. I november 2020 hjalp jeg nogle studerende i sociologi fra Aalborg Universitet, der var ved at undersøge tabu og stigmatisering ift. at leve polyamorøst i det danske samfund. Du kan læse mine svar på deres spørgsmål herunder. Skriv gerne dine egne svar i kommentarfeltet 🙂

Vil du præsentere dig selv?

Jeg kaldes Nomi og er 45 år. Jeg er forfatter og interesserer mig for adfærd. Jeg bor i en lejlighed med mine to børn og har ingen relationer lige nu.

Kan du sætte ord på, hvad polyamori er for dig? 

Polyamori er for mig evnen til at kunne føle romantisk kærlighed for mere end én relation ad gangen. For mange andre er det dog alle former for nonmonogami, fordi de ikke bryder sig om ordet non eller fordi de mener at sex og kærlighed ikke er skarpt adskilte enheder.

Fortæl os hvordan det hele startede?  

Jeg har fra en tidlig alder vidst, at jeg gerne ville være nonmonogam, når jeg blev voksen. Jeg kendte dog ikke ordet, dengang. Da jeg i 2002 skulle giftes, aftalte vi at vi engang ville åbne vores ægteskab på en eller anden måde. Jeg synes nemlig, at tanken om at kun have sex med 1 person de næste 60 år virkede skræmmende. I 2010 åbnede vi vores ægteskab og fandt ud af, at vi er polyamorøse. Du kan læse selve historien i bogen Polyamorøs?, der kan lånes på biblioteket.

Var der noget i starten, der holdt dig tilbage fra at leve polyamorøst?  

Nej.

Synes du, at polyamori er tabubelagt?  

Det er det for nogen. I og med at nogen er i skabet og frygter reaktionen fra deres familie, venner og arbejde, så er det stadig et tabu for nogen. Jeg er derimod ikke god til at holde hemmeligheder, så jeg har valgt, at bare være åben og ærlig omkring det, hvormed det ikke er et tabu for mig.

Oplever du udfordringer, i dit liv som polyamorøs? 

Ja. Jeg er ret sikker på, at det har hindret mig i at blive ansat i firmaer med fordomme. Jeg havde engang en chef, der var bekymret for om min online åbenhed omkring polyamori betød, at han mistede kunder.

Jeg oplever også, at mænd tror, at det at jeg er polyamorøs, betyder at jeg ikke er til seriøse forhold og at jeg har sex med alle. Som resultat er de derfor kun er interesseret i et seksuelt forhold med mig. Den tankegang gør at jeg ikke er interesseret i dem. Jeg har gerne seriøse langvarige forhold og kæmper for at de skal være gode. Jeg har da også diverse løse seksuelle relationer, men ikke med folk, der har skudt sig selv i foden, ved at have negative fordomme om mig.

Mærker du forskelsbehandling i din hverdag? 

Nej, for polyamori er ikke særligt synligt, medmindre man insisterer på at alle skal holde alle i hånden på en gang, når man går ned ad Strøget. Det ville give lidt problemer på et fortov for to 😀 Folk tænker typisk ikke over, at flere voksne går sammen. Det er jo bare en venneflok i deres øjne. Det er selvfølgelig mere synligt, hvis man bor med sine relationer, kysser dem alle på én gang i det offentlige rum eller vil have dem alle med til firma- eller familiearrangementer, men de situationer har jeg ikke selv stået i.

Min ægtemand og jeg fortalte dog vores børns institutioner at vi var polyamorøse, så de ikke skulle undre sig over ting, vores børn eventuelt fortalte, men vi oplevede ingen negative reaktioner, uanset hvem vi havde med, når vi hentede børn. De var meget professionelle i deres tilgang. I folkeskolen sørgede de endda for at have familiekonstellationer som tema i børnehaven, så alle kunne fortælle om de mange måder en familie kunne se ud på. Da de fleste mennesker er skilt nu om stunder, så var der ingen børn, der tænkte over, at vores børn tegnede 4 voksne og 5 børn på deres planche og fortalte at alle elskede hinanden.

Har du fortalt din omgangskreds om, at du er polyamorøs?  

Ja. Jeg er helt åben om det på sociale medier, hvor jeg blandt andet er admin for den største danske gruppe om polyamori på facebook.

I hvilke sociale sammenhænge/situationer oplever du mest, at du skiller dig ud?  

Online. Når folk sidder bag deres skærm, så lader de alle deres egne usikkerheder komme frem som ondskab, så når man fortæller at man er polyamorøs, så bliver man ramt af en masse fordomme fra fremmede. Offline er folk slet ikke lige så modige. Ikke overfor mig i hvert fald. Men jeg er også ret høj og fører mig frem med et smil og en høj grad af selvsikkerhed, så de færreste tør lægge op til en kamp, når de står overfor mig.

Jeg havde dog engang en kollega, der blev sur over at jeg drillende sagde, at jeg skulle have to personer med til firmajulefrokosten 😀 For så fik jeg mere end hende fra firmaet. I virkeligheden var ingen af mine relationer interesseret i at deltage.

Er der situationer eller mennesker du bevidst undgår fordi du er polyamorøs? 

Nej. Altså ikke som udgangspunkt. Hvis folk er idioter, så undgår jeg dem. Jeg gider ikke have idioter i mit liv uanset hvad det er, de er idioter over.

Er det at være polyamorøs noget, der fylder i din hverdag? (i hjemmet, på arbejdspladsen, familien, selvreflektion, bekymringer osv.)  

Det er hvem jeg er, så på den måde er det integreret i alt uden at jeg egentlig tænker synderligt over det. Det er blevet naturligt for mig at nævne forhold i flertal, ligesom jeg også henviser til flere køn og alle former for seksualiteter, hvis det er et emne, der tages op.

Tanken om at jeg er polyamorøs dukker kun op som noget jeg skal spekulere over effekten af, når jeg skal date folk eller hvis jeg søger et job. Fordi det er en ulempe, at folk har fordomme.

I min sidste ansættelseskontrakt var mine chefer fornuftige og jeg fik rettet teksten til at tage højde for, at jeg havde flere partnere. Det var en fortrolighedsklausul, hvor der stod, at jeg ikke måtte dele information med andre end min partner, hvilket blev ændret til mine partnere.

Hvad er det bedste ved at leve polyamorøst? 

Den store mængde kærlighed man kan modtage, ganske enkelt fordi der er flere, der deler ud af den. Hvis man hjælper hinanden økonomisk og med praktiske opgaver, så er det også en stor hjælp. Og at ens børn har et bredere udvalg af voksne, de kan gå til med deres interesser, fremmer også deres mulighed for fordybelse og erfaringsbaseret rådgivning.

Jeg tror, at vi reelt burde leve i mindre flokke, hvor alle hjælper alle. Den situation kan et polyamorøst netværk godt imitere.

Hvad er det værste ved at leve polyamorøst? 

Når der er krise i ens nære netværk. Det kan være super svært at navigere i hvad man skal og hvad man ikke skal blande sig i.

Hvad er livskvalitet for dig, og føler du, at der er sket en forandring i din livskvalitet, efter, du er begyndt at leve polyamorøst? 

Livskvalitet er helt basalt at have et tag over hovedet og mad på bordet. De ting har ikke ændret sig. Dernæst er det muligheden for at realisere sig selv. Jeg har altid været en egotripper, forstået på den måde, at jeg ikke er god til at være afhængig af andres hjælp eller blot at bede om den. Så selvom et udvidet netværk har givet mig flere muligheder, som jeg har nydt godt af, så har jeg samtidig lukket mig omkring mig selv. Der tror jeg, at det ville have været en større fordel at være ekstrovert.

Tror du, det i fremtiden bliver mere “normalt” at leve polyamorøst i Danmark?  

Ja. Jeg ser at de unge er meget mere bevidste om at vælge deres forholdsdynamikker. Om de vil være mono, polyam, hetero, homo, pan eller bare flydende i det hele. Der er en større grad af aktive valg blandt de unge. I alle generationer har de unge eksperimenteret med ting, men de har trods alt været begrænset af hvilken information de har adgang til og hvilke grupperinger de kunne komme i kontakt med. I dag hvor alle er på internettet, kan ideer sprede sig meget hurtigere og nå mange flere.

Ærlighed, Tillid og Tryghed

Tak fordi du deler