Spring til indhold

Terapeuter er nødt til at vide hvad nonmonogami er

terapeuter

Det sker jævnligt, at polyamorøse eller polyramte personer spørger i de polyamorøses fora om nogen kender til en polyvenlig terapeut. Næsten hver eneste gang er der en terapeut, der svarer, at det er ligemeget, om terapeuter kender til polyamori i forvejen og hvad deres holdning er til polyamori, for en terapeut skal ikke bringe sine egne holdninger ind i sessionen.

Selvom dette er korrekt, så er det bare ikke sådan virkeligheden udfolder sig. Selvom terapeuten har metoder, der ikke burde afspejle deres egne holdninger, så er de kun mennesker og det skinner igennem, når de ikke forstår, hvad en klient taler om eller ikke bryder sig om det.

Hvem har ikke prøvet at sidde overfor en terapeut og fortælle hvor svært det er, at være en sekundær og at man faktisk ikke bryder sig om ens partners OPP., hvorefter terapeuten forsigtigt spørger hvad OPP er. Folk, der dyrker BDSM, kan nikke genkendene til, at de er nød til at forklare hvad dominans og submission egentlig er, fordi terapeuten ikke forstår, hvad det er, som de taler om. Og det er egentlig ikke klientens opgave at efteruddanne terapeuten og slet ikke at skulle gøre det i den session, de selv betaler for.

Jeg har også hørt fra folk, der fortæller at deres terapeut har foreslået, at det måske er nonmonogamien, der er årsagen til deres problemer og måske skulle de bare blive monogame. Terapeuter, der åbenbart fuldstændigt er ude af stand til at hjælpe klienten til at gå ind i de underliggende dynamikker og tanker, som skaber udfordringer i personens eller dennes forhold uagtet forholdets type. Vi ser her bort fra dysfunktionelle forhold. Nonmonogame forhold er ikke pr definition mere eller mindre dysfunktionelle end monogame forhold.

Forskning viser at klienters oplevelse af om terapeuter kan hjælpe, er knyttet til terapeutens holdning til, fordomme og viden om nonmonogami og klienter afsluttede deres sessionsforløb hurtigere, når de ikke var tilfredse med terapeutens holdning, fordomme og manglende viden.

Så i stedet for at shame folk for at trække på deres livserfaringer omkring, at de bedst hjælpes af folk, der forstår dem, så skulle vi måske sørge for at give dem en liste over terapeuter, der har viden om det, som folk vil snakke om.

Hjælp til dig

Hvis du vil tale med en terapeut, der ved noget om nonmonogami i forvejen, så er der en liste her.
Hvis du som terapeut gerne vil holde på dine klienter, så kan du blive specialist hos NonMonogami. Bare skriv til etisk@nonmonogami.dk
Hvis du allerede er en terapeut, der ved noget om nonmonogami og gerne ganske gratis vil stå på en liste på denne side, så kig her.

Kilde

Harmful and Helpful Therapy Practices With Consensually Non-Monogamous Clients: Toward an Inclusive Framework af Heath A Schechinger, John Kitchener Sakaluk, Amy C Moors i J Consult Clin Psychol . 2018 Nov;86(11):879-891.

Abstract

Objective: Drawing on minority stress perspectives, we investigated the therapy experiences of individuals in consensually non-monogamous (CNM) relationships.
Method: We recruited a community sample of 249 individuals engaged in CNM relationships across the U.S. and Canada. Confirmatory factor analysis structural equation modeling were used to analyze client perceptions of therapist practices in a number of exemplary practices (affirming of CNM) or inappropriate practices (biased, inadequate, or not affirming of CNM), and their associations with evaluations of therapy. Open-end responses about what clients found very helpful and very unhelpful were also analyzed.
Results: Exemplary and inappropriate practices constituted separate, but related patterns of therapist conduct. As expected, perceptions of exemplary and inappropriate practices predicted therapist helpfulness ratings and whether participants prematurely terminated their therapeutic relationships. Qualitative results point toward the importance of having/pursuing knowledge about CNM and using affirming, nonjudgmental practices.
Conclusions: Therapists are positioned to either combat or perpetuate the minority stress faced by individuals engaged in CNM. The results of this study highlight the need for additional research, training, and guidelines regarding CNM clients and their therapy experiences.

Tak fordi du deler